Kundalini joga

Kot je učil Yogi Bhajan
 
                                ...

NAPOVEDNIK

KOLEDAR SEMINARJEV

Kaj je

 

Kundalini joga kot je učil Yogi Bhajan je idealna disciplina za sodobnega človeka današnjega časa.

Tehnike kundalini joge nas dokaj hitro pripeljejo do vzpostavitve ravnotežja med fizičnim telesom, umom in dušo.Tehtno premišljene in sestavljene vadbene enote imenovane krije nam pomagajo podpreti zdrav, zadovoljen in duhoven slog življenja. Delujejo ciljano z določenim namenom, kot je na primer okrepiti imunski in živčni sistem, uravnovesiti delovanje žlez in notranjih organov, povečati cirkulacijo, vzdrževanje psiho fizično vitalnost, olajšati depresivna stanja, itd. Poleg tega krepi delovanje nevtralnega ali meditativnega uma, sposobnosti inteligence, vztrajnosti in popolnosti. Jasen, nevtralen in intuitiven um nam daje možnost zavedanja in spreminjanja lastnih vzorcev, strahov in navad, ki nam ne dovolijo, da bi v življenju napredovali.

Prav zato je kundalini joga tako primerna za današnji čas, saj nas uravnoteži, krepi, povzdiguje in gradi temelje za soočanje s stresom in turbolencami današnjega časa. 

 

"Kundalini joga je tehnologija spoznavanja in prebujanja zavesti, ki nas vodi do izvornega Sebe. Navadno je ta zavest, ki ji pravimo kundalini, speča znotraj nas in je zato zavedanje in izkušanje Sebe bolj ali manj omejeno. Zavedanje je lahko prebujeno in razširjeno vse do Neskončnosti in le tako lahko jaz izkusim svoj pravi Jaz. Neskončnost je moj izvorni Jaz. V tem razširjenem stanju nič ne manjka. Proces rasti skozi Kundalini jogo je naravno razvozlavanje lastne narave. Ovire na poti rasti so samo vezi na navade iz preteklosti in strahovi pred Neskončnostjo oz. razširjenim Jazom."Yogi Bhajan
Yogi Bhajan

Rojen je bil 26. avgusta 1929 v majhni vasici Kot Harkarn v tedanji Indiji kot Harbhajan Singh. Že pri neverjetno mladih 16 letih ga je učitelj Sant Hazara Singh imenoval za mojstra Kundalini joge. Poleg tega se je izšolal v Hatha yogi pod vodstvom Acharya Narinder Dev v Yoga Smriti, v Sivananda Ashramu v Rishikeshu pa je dobil inspiracijo v neskončni Resničnosti Vedanta filozofije. Dokončal je tudi uradni študij psihologije in opravljal službo vladnega uradnika. Leta 1968 je na povabilo, da bi na Zahodu poučeval jogo, odpotoval v Kanado, od tam pa v Los Angeles, kjer je  začel predajati znanje in modrost kundalini joge mladim množicam hrepenečim po samospoznanju in svobodnem izražanju. Leta 1971 je postal mojster Bele Tantre (Mahan Tantric), ki s pomočjo vodenih meditacij sprošča ogromno podzavestne negativnosti. Leta 1970 je postal glavna verska in upravna avtoriteta Sikhovske darme na Zahodu. Prizadeval si je za širjenje znanosti in prakse Kundalini Joge po celem Zahodu in za oblikovanje skupnosti učiteljev kundalini joge za Vodnarjevo dobo.
6. oktobra 2004 je pri starosti 75 let  zapustil svoje fizično telo.

"Tvoj um je tvoj služabnik, tvoje telo je tvoje vozilo, tvoja duša je tvoj dom. Nič ni zunaj nas, vse je v nas." YB


Krija

V kundalini jogi izvajamo krije (kriya), to je točno določeno zaporedje vaj, položajev telesa, ki se v kombinaciji z določenim načinom dihanja ali mantranja povezujejo v celoto in imajo namen manifestacije določenega fizičnega stanja in stanja zavesti. Krija pomeni akcija v popolnosti, njen učinek je popolno ravnovesje na fizičnem, mentalnem in duševnem nivoju. Ko izvajamo določeno krijo, jo izvajamo v danem zaporedju in je ne spreminjamo, razen časovnega trajanja posameznih vaj, ki se lahko razpolovijo ali ustrezno prilagodijo našim zmožnostim, nikakor pa se ne podaljšujejo.

Redna vadba

 

Redna vadba v sezoni 2022/23 prične 6.10.2022 in bo potekala v dveh skupinah ob četrtkih na lokaciji Žnidarčičeva 21 v Šempetru in kombinirano prek Zooma.

  • ob ČETRTKIH od 17.30 do 18.50   
  • ob ČETRTKIH od 19.15 do 20.45   

Vadbe vodi Jasna, certificirana učitelja kundalini joge pri Kundalini Research Insitute (KRI).

Prijave na vadbo potekajo do zapolnitve mest. Za vadbo v skupini je na voljo 12 mest. Prijavite se tukaj


Za vadbo potrebujete:
- blazino (armaflex)
- udobna oblačila (priporočamo svetlejših barv)
- vodo
- lažjo odejo za sproščanje
- po želji pripomočke za lažje sedenje in izvajanje vaj

Ostali napotki za vadbo:
- na vadbo prihajajte par minut pred pričetkom
- 2-3 ure pred vadbo ne jejte večjih obrokov
- v vadbeni prostor vstopajte bosi (čevlje pustite v garderobi)
- ugasnite telefone