Fizioterapija

Fizioterapija – podpora funkcijam gibalnega sistema

NAPOVEDNIK

KOLEDAR SEMINARJEV

Kaj je
Kaj je


Fizioterapija je medicinska veda, ki se ukvarja z zdravljenjem bolezni ali poškodb in njihovih posledic. Sestoji iz številnih metod in tehnik. Skrbi za vzpostavitev, vzdrževanje in krepitev zdravja ter funkcionalnosti gibalnega sistema pri človeku. Ohranja ali obnavlja gibljivost sklepov, krepi mišice, preprečuje kontrakture mišic, zvečuje preskrbo s krvjo, zmanjšuje edem in lajša bolečine. Namen

Fizioterapevtsko znanje nam omogoča razumevanje gibalnega sistema in simptomov ter težav, s katerimi nas obiščejo naši klienti. 
Naše področje fizioterapije je manualna ortopedska medicina. Gre torej za specialna znanja, s katerimi smo v pomoč predvsem pri mišično sklepnih težavah.
Metodike ortopedske manualne medicine nam služijo kot orodja za ocenjevanje kakšne narave je težava in kakšno orodje bomo uporabili za podporo naravnih resursov klienta. S pomočjo manualnega testiranja telesnih segmentov lahko določimo, katere strukture so udeležene pri nekem simptomu, kakšna je kvaliteta gibljivosti posameznega sklepa, kakšne so omejitve in funkcija. Zanima nas drža pri hoji, stoji in funkcionalnih aktivnostih. Ročne manipulacijske in mobilizacijske tehnike usmerjamo na sklepe, vezivni sistem in mišičje ter izbojšujemo krvni pretok, gibljivost, moč in druge funkcije.

Podpora


Z manualno ortopedsko medicino  uspešno pomagamo pri bolečinah, ki so posledica nepravilne lege medvretenčne ploščice. 
Varno in v večini primerov relativno hitro rešujemo primere, kjer se bolečina pojavi nenadno, kot je npr. pri dvigu bremena ali pri tilničnih usekih – tortikolisih oz. t.i. »heksenšus«. 

Vsak klient s težavami s hrbtenico dobi po opravljeni terapiji navodila, kako skrbeti za stabilnost in kasneje prožnost in gibljivost hrbteničnih sklepov. Kliente naučimo pravilnega dihanja ter ugodnih terapevtskih položajev.


Najpogostejše težave, zaradi katerih nas obiščejo klienti so: 

1. bolečina v križu
2. težave povezane z nepravilno držo
3. športne poškodbe (zvini, vnetja tetiv, mišične napetosti, …)
4. bolečine in druge težave povezane z obrabo sklepnih površin (artroza, artritis)
5. nasveti  za vadbo