Kaj je

Kranio sakralna terapija je celostna manualna tehnika ali somatska veščina, ki podpira in stimulira stanje zdravja in dobrega počutja. Pri tem se poslužuje čuječnosti in nežnega dotika, ki je neinvaziven, a hkrati globok v posluhu telesnih ritmov v sistemu osebe, da lahko podpre notranje samozdravilne sposobnosti njenega organizma.

Nežne manualne mobilizacijske tehnike so prvenstveno usmerjene na kranio sakralni sistem, ki ga anatomsko omejujejo ovojnica dura mater s svojimi kostnimi pripenjališči v lobanji (kranium) in na križnici (sacrum). Od tod tudi ime kranio sakralna. 

V svetu kranio sakralne terapije obstajajo različni pristopi, ki pa vsi temeljijo na fenomenu gibanja kranialnih kosti, križnice, sistema možganskih open, možganov in hrbtenjače ter drugih delov telesa, zaradi prilagajanja spremembam hidravličnega pritiska možgansko-hrbtenične tekočine ali likvorja.

Pri nas združujemo biomehanski model kraniosakralne terapije, ki se osredotoča na zaznavanju bolj površinskega kranio sakralnega ritma ter biodinamski model, ki se osredotoča na zaznavanje globljih ritmov, na dinamično mirovanje ter na posledične učinke na te počasne ritme, ki predstavljajo izvorno izraznost življenjske sile.

Oba pristopa podprta z veščinami counselinga in bio-logike pa združujemo s pojmom Kranio sakralne reintegracije (KSR).

Lectus a sagittis malesuada posuere tristique viverra.

Biodinamksi pristop

Termin »biodinamski« je bil uporabljen že s strani nemškega embriologa Erica Blechschmidta, ko je opisoval
fluidne organizacijske sile znotraj embria. Biodinamika pomeni integriteta, celovitost.

Z vidika kraniosakralne biodinamike, integriteta pomeni gibanje Diha življenja ali Primarnega Diha,
to je sile, ki poganja življenje vseh telesnih celic.

In prav v zaznavanje globljih in počasnih ritmov vitalne energije Primarnega Diha, ki predstavljajo temeljno izraznost
zdravja in vitalnosti, se osredotočamo pri biodinamskem pristopu. S pomočjo dotika, ki ni usmerjen, ampak služi podpori, globokemu
poslušanju in zaznavanju ter ustrezne prisotnosti, pride do ponovne vzpostavitve s temi naravnimi ritmi v prid ponovnemu ravnotežju sistema.

Facilitator kraniosakralne biodinamike se poda v zavestno poslušanje osebe in s tem generira polje sprejemanja in podpore,
znotraj katerega s pomočjo ustreznih veščin vpliva na sile, ki onemogočajo izražanje zdravja oz. prostega gibanja vitalnih ritmov življenjske energije.

Kranio sakralna reintegracija (KSR)

Kranio sakralna reintegracija je nov integrativni model iz področja nekonvencionalnih metod nudenja pomoči, ki združuje klasičen biomehanski in biodinamski pristop kranio sakralne terapije, veščine counselinga  in bio–logiko oz. poznavanje petih bioloških zakonov. Ustrezno razumevanje bioloških zakonov, ki temeljijo na korelaciji med čustvi, možgani in organi omogoča razumevanje, kaj se dejansko dogaja s klientom, ki ima neko telesno ali pa tudi vedenjsko simptomatiko ter posledično daje možnost ustreznega in smiselnega ukrepanja. 

Povezovalni člen med kranio sakralno terapijo in bio-logiko pa je counseling oz. veščina ustreznega dialoga, ki upošteva smernice strateške terapije, terapevtskega dialoga ter dejstva, da ima vse odgovore in potencial za reševanje svojih težav vsak človek znotraj sebe. S tem facilitator kranio sakralne reintegracije podpira klienta pri ozaveščanju svojih vlog, kompetenc ter ga spodbuja pri prepoznavanju telesnih odzivov na čustvene stimuluse znotraj referenčnega ambienta in ga na ta način podpira na poti osebne rasti.

Naročanje