Kaj je

Biorelease je 4-5 urna delavnica osebnostne rasti skupini, ki nudi možnost kontinuiranega dela na sebi v smislu podpore individualnim terapevtskim obravnavam ali kot orodje za samospoznavanje, učenje, odkrivanje potencialov oz. ozaveščanje in preoblikovanje omejitev, ki nas ovirajo pri udejanjanju lastnih potencialov. Nemalokrat je učinek takšnega dela tudi razrešitev različnih simptomov in težav na telesni ravni in izboljšanje in harmonizacija odnosov v ožjem in širšem socialnem okolju.

Evolutivno popotovanje z arhetipi

Vsaka delavnica nosi temo posameznega arhetipa. Osvetli se njegove svetle in senčne plati ter občasno odpre podteme, ki se jih naslovi na naslednji delavnici. Tako na primer arhetip nedolžnež odpre temo zaupanja. Arhetip bojevnik odpre temo postavljanje meja, ki se lahko ob zaznani potrebi znotraj skupine poglobi z dodatno delavnico. Pogosta podtema pri arhetipu sirota je Karpmanov trikotnik (žrtev-rabelj-rešitelj), ki je osnovna tema na poti osebnostnega razvoja.

Preberi več o tem v nadaljevanju …

Spoznavanje arhetipov skozi  evolutivno popotovanje

Jedrni del podzavestne zgodbe, ki usmerja naše življenje in kreira dobršen del naše usode je zgodba našega prihoda na svet ob rojstvu. Tam se nam v naša tkiva in celice vtisnejo programi, ki jih potem odigravamo celo življenje. Med drugim, se v našo podzavest v tem kritičnem momentu naložijo tudi arhetipske informacije, ki jih lahko nato tekom življenja s pomočjo procesa ozaveščanja in evolutivne rasti spoznavamo, razvozlavamo, zdravimo ter uporabljamo na vedno bolj harmoničen in rafiniran način.

Tako lahko lažje razumemo, zakaj se nam nekatere zgodbe ponavljajo, kako to da v temeljnih odnosih funkcioniramo tako kot funkcioniramo, lažje razumemo vedenjske in čustvene odzive, kadar se srečujemo z življenjskimi izzivi ali pa prepoznavamo korelacijo naših telesnih in emotivnih stanj v povezavi s posameznim arhetipom, ki aktualno drži krmilo v našem življenju. Tako lahko prepoznamo kje smo ujeti in posledično, če smo pripravljeni  lahko aktiviramo spremembo.  Sprememba je del arhetipskega popotovanja; je že sama po sebi arhetip, je del življenja in če berete ta opis, potem v vas nedvomno nekaj kliče po spremembi…

Pričnemo s postavitvijo domene, da se naše potovanje začenja, ko se naša duša spusti iz vsemirja v biološko matrico in če so razmere dovolj ugodne, se usidra vanjo… S seboj nosimo svojo esenco ter kopico materila, ki ga je potrebno predelati skozi izkušnje v življenju. Čim se usidramo v telo se prične poleg vertikalne zgodbe, ki jo nosi plan naše duše, nalagati v našo podzavest (telo) še horizontalna zgodba naših prednikov, ki je v sinhroniji s tistim, kar imamo za obdelati v tem bivanju.

Tako imamo od koncepcije dalje preko ugnezditve, razvoja v maternici  in intrauterinih dinamik že precej bogat arhetipski zalogaj. Potem ob rojstvu, se pravi perinatalno pa se praktično odvije celoten arhetipski krog, ki se kasneje v življenju prikazuje skozi različne kulise.

Če pa naj to cikličnost prikažemo bolj praktično in razumljivo je najbolje začeti v maternici, kjer nam v primeru dobrih pogojev ne primanjkuje ničesar. Ambient je varen, temperatura prijetna, vse kar potrebujemo je na voljo, zvoki od zunaj so čudovito pridušeni zaradi vodne blazine, ki nas obdaja, hranjeni smo neposredno preko popkovnice in kar ne potrebujemo se sproti odvede. Smo v paradižu in tu se nam naloži program nedolžnosti (arhetip nedolžnež). Ko napoči čas (zrelost) nas maternica s svojimi krčenji prične priganjati na pot in v glavnem to doživimo kot »izgon iz raja«, kjer se nam naloži program arhetipa sirote. Kasneje ko smo se orientirali in se znajdemo v porodnem kanalu je na vrsti bojevnik, ki nam pomaga prebiti se skozi utesnitve, omejitve in zataknitve. Tu deloma spoznamo že iskalca oz. popotnika, saj večinoma doživljamo, da smo na tem popotovanju sami in potrebujemo sami poiskati smer in način, kako iti na proti samo afirmaciji. V nekaterih odsekih se spogledujemo z ljubimcem, ko imamo priložnost harmonično sodelovati z materjo v krčenju in sprostitvi, ki obljublja transformativni prehod (čarovnik) ter končno zlitje (povratek domov) z novimi arhetipskimi možnostmi.

Na primeru perinatalne zgodbe smo za pokušino predstavili nekaj arhetipov; na popotovanju spoznavanja se nam odstrejo še druge nianse, ki uvedejo nove arhetipske možnosti a celotno popotovanje je sestavljeno iz treh sklopov oz. treh garnitur arhetipov:

  1. Prvi sklop: utelešenje, in možnosti samorealizacije  (nedožnež/sirota, varuh/bojevnik): definira naš jaz, pomaga na poti samo afirmacije; lahko bi rekli, da definira meje ega.
  2. Drugi sklop: klic esence bitja- klic duše (iskalec, uničevalec, kreator, ljubimec) se zgodi, ob klicu k spremembi dasiravno nam nič ne manjka a nam manjka tisto pristno doživljanje, ki ga omogoči potovanje proti avtentičnemu bitju.
  3. Tretji sklop: vrnitev domov (kralj, čarovnik, modrec, norec): vrnitev pomeni, da se navidezno lahko vrnemo v »normalno življenje«, a nismo več ukalupljeni, ne zadovoljujemo več zunanjih standardov družbe, receptov za življenje…Smo avtentični in s tem močni, saj smo osvobojeni od družbeno socialnih pričakovanj.

V kolikor ste ob branju tega »potopisa« nekaj doživeli od znotraj…če čutite, da vas nekaj kliče, vznemirjenje, radost ali pa bolečina, stiska, praznost, radost… potem vam je to potovanje namenjeno…

Kako poteka

Biorelease delavnica ima utečen potek in strukturo, ki pa se glede na potrebe skupine vsakokrat oblikuje v svojevrstno izkušnjo. Njen potek sledi spodnjemu zaporedju:

 • Sinhronizacija skupine
 • Uvodno interaktivno predavanje na temo
 • Refleksivni del
 • Gibalno telesni sklop na temo (krije iz kundalini joge, Bioenergetika ali drugi somatski pristopi)
 • Sistemska postavitev na temo
 • Podelitev izkušnje – metakomunikacija v krogu s counsellingom
 • Zaključek

Delavnica poteka v varnem in intimnem okolju. In da se to zagotovi je število udeležencev omejeno na 14.

Komu je namenjena

Biorelease delavnice so namenjene vsakomur, ki je stopil na evolutivno pot samospoznavanja in spreminjanja. Primerne so za tiste, ki že obiskujejo individualne pristope podpore, kot tudi za tiste, ki želijo s pomočjo skupine narediti nekaj zase. Potencialna možnost biorelease delavnic je tako imenovan team building za manjše skupine, ki se zavedajo tako kot posamezniki in tudi  kot tim, da je za dobro sodelovanje in harmonično delo potrebna nega sebe in odnosov v skupini. Primerne so za vse tiste, ki delujejo v relacijah nudenja pomoči, terapevtom, zdravstvenim delavcem, pedagogom, socialnim delavcem in nenazadnje staršem.

Biorelease delavnice potekajo od oktobra do junija in so objavljene v napovedniku dogodkov.

Vodi jih Samo Lutman v sodelovanju z Jasno Jerončič.